Villa (müstakil ev) alırken dikkat edilmesi gerekenler
Müstakil bir konut sahibi olmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken noktalar hangileri? Gelin bu sorulara birlikte cevap arayalım.
Şehirde yaşam giderek dikeyleşiyor. Yüksekte yaşam ise doğaya özlemi ve toprağa duyulan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Sizlerle paylaştığımız yazılarımızda çok kereler hem şehir merkezinde hem de merkez dışında konumlanan toplu konut ve rezidanslarda yaşamın avantajlarının ve sunduğu olanakların sayısız olduğundan bahsediyoruz. Ancak herkesin talebi aynı yönde olmayabiliyor; öyle ki, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak ve kendilerine özel bir dünya kurmak isteyenler çoğunlukla müstakil konutlara yöneliyor. Bu yazımızda toplu konut ile müstakil bir evin olanaklarını kıyaslamak yerine, sizlere müstakil bir ev sahibi olurken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
Kime danışmalıyım?
Yeni yapılmış da olsa ikinci el bir villa da olsa satın alırken kendinizi yeterli bilgiye sahip hissetmiyorsanız, emlak konusunda bölge hakkında bilgi sahibi ve tecrübeli bir gayrimenkul danışmanı ve kurumlarla çalışmalısınız. Onlar sizi yönlendirecektir.
Tapu bilgilerinde nelere dikkat etmeliyim?
Alacağınız bahçeli evin bahçe arazisinin de tapuya dahil olup olmadığı önemlidir. Evinizin bahçesi zannettiğiniz toprak parçası, aslında bir başkasının mülkü ya da üzerinden proje geçecek olan bir bölge olabilir. Bu sebeple, arazinin keşfini çok iyi yapmalısınız. Evin ve bulunduğu arsanın gerçek sahibinden emin olmalısınız. Bu anlamda binayı ve arazisini, tapudaki bilgilerle karşılaştırın. Aynı olması gereklidir. Tapu kaydında varsa villa bahçesi, açık ya da kapalı otoparkı, sosyal tesis payına dikkat etmelisiniz.
Başka neleri araştırmalıyım?
Müstakil ev veya villa almayı planladığınız bölgedeki emlak fiyatlarını, vergi ve diğer ısınma, su, elektrik gibi kullanıcı gider fiyatlarını araştırın. Yatırım amaçlı düşünüyorsanız, bölgenin gelişimi bu anlamda büyük önem taşır. Almak istediğiniz villanın İSKİ, AYEDAŞ, İGDAŞ gibi kurumlara, emlak ve çevre temizlik vergisi, site yönetimine aidat borcu olup olmadığını kontrol edin.
Ya yapı ruhsatı, haciz, ipotek…
Müstakil bahçeli bir ev alırken yapı ruhsatının varlığını, üzerinde herhangi bir haciz veya ipotek gibi kısıtlayıcı durumlar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Evi satın aldığınızda banka borcu bittiyse, banka ile iletişime geçerek üzerindeki ipoteğin kaldırılması için işlem başlatmalısınız.
Fiziki olarak villanın durumu ile ilgili neleri kontrol etmeliyim?
– Villa veya müstakil evin, bulunduğu çevreyi, iklimi, suyu, belediyesi ve hatta komşularınız hakkında bilgi edinin.
– Yapının depreme dayanıklılığı ve projenin imara uygun olup olmadığını kontrol edin.
– Yapının tadilata ihtiyacı var mı, varsa maliyetini öğrenin.
– İlk sahibinin siz olacağı bir yapıysa satın alacağınız, zemin döşemesinden elektrik anahtarlarına, vitrifiyelerden armatürlere, pencere doğramalardan kapı kulplarına işçiliği ve malzemelerin kalitesini kontrol edin.
– Yazlık amaçlı kullanacaksanız, güvenliğin nasıl sağlandığını öğrenin.
– Müstakil bir evse alacağınız bina dışında drenaj olması önemlidir. Binanın strüktürünün rutubetten zarar görmemesi bakımından drenajın varlığını sorgulamalısınız.
– Evin fiziki şartlarının tam size ve ailenize uygun olduğunu düşünseniz de, lokasyonunu ve market, hastane, okul gibi noktalara uzaklığını dikkate alın.
Emlak vergisi konusunda ne yapmalıyım?
Tüm araştırmaları ve kontrolleri yaptınız ve evi almaya ikna oldunuz. Hatta ödemesini yapıp tapuyu da aldınız. Sonrasında malik olduğunuz yıl içerisinde bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek emlak vergisi beyanında bulunmalısınız.
Bir gayrimenkul danışmanı bana seçimim konusunda yardımcı olabilir mi?
Elbette! Gayrimenkul ve emlak konusunda işin profesyonellerinden bilgi almak, onlarla birlikte ilerlemek, her zaman, tek başınıza olduğunuzdan daha güvenli ve daha sağlıklı bir sonuç elde etmenizi sağlar. İstediğiniz bölge konusunda tecrübeli ve araştırmacı bir danışmanın seçiminizde sizi yönlendirmesine izin verin.